Ιστορικά Στοιχεία

Η Ιστορία για το Εθνικό Γυμναστήριο Αθηνών Ιωαννή Φωκιανού

Η Ιστορία για το Εθνικό Γυμναστήριο Αθηνών Ιωαννή Φωκιανού: Το Εθνικό Γυμναστήριο Αθηνών “Ιωάννης Φωκιανός”  ιδρύθηκε προς το τέλος του 19ου αιώνα από τον Ιωάννη Φωκιανό και βρίσκεται στην περιοχή του Ζαππείου στην Αθήνα, απέναντι από το Παναθηναϊκό Στάδιο. Τα κτίρια του εκτείνονται περίπου σε 1000 τετραγωνικά μέτρα και περιλαμβάνουν χώρους άθλησης, γραφεία, αποδυτήρια, αποθήκες και άλλους βοηθητικούς χώρους, ενώ υπάρχει επίσης ανοιχτός υπαίθριος χώρος περίπου 3 στρεμμάτων με γήπεδα καλαθοσφαίρισης και πετοσφαίρισης. Μεταξύ των κλειστών χώρων περιλαμβάνεται μια αίθουσα περίπου 300 τετραγωνικών μέτρων και άλλες μικρότερες αίθουσες που παρέχονται για άθληση και γυμναστική και είναι προσβάσιμες σε όλους τους πολίτες. Το γυμναστήριο λειτουργεί ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου υπό την εποπτεία του Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.

Ιστορία για το Εθνικό Γυμναστήριο Αθηνών Ιωαννή Φωκιανού

Ιωάννης Φωκιανός

Ο Ιωάννης Φωκιανός (Αθήνα, 1845 – Αθήνα, 1896) υπήρξε ένας από τους πρώτους Έλληνες γυμναστές, συγγραφέας αθλητικών βιβλίων και σημαντικός παράγοντας του ελληνικού αθλητισμού από τη δεκαετία του 1870 και έως το τέλος του 19ου αιώνα.

Εθνικό Γυμναστήριο Αθηνών "Ιωαννή Φωκιανού"

Το Εθνικό Γυμναστήριο Αθηνών “Ιωάννης Φωκιανός” ιδρύθηκε προς το τέλος του 19ου αιώνα από τον Ιωάννη Φωκιανό και βρίσκεται στην περιοχή του Ζαππείου στην Αθήνα, απέναντι από το Παναθηναϊκό Στάδιο. 

Η Ιστορία για τον Ιωάννη Φωκιανό

Η Ιστορία για τον Ιωάννη Φωκιανό

Η Ιστορία για τον Ιωάννη Φωκιανό: Ο Ιωάννης Φωκιανός γεννήθηκε στην Αθήνα το 1845 και είχε καταγωγή από τη Μικρά Ασία. Κατά τη δεκαετία του 1860, σπούδασε στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ ταυτόχρονα ήταν μαθητής των Γεωργίου Θ. Παγώντα και Ιουλίου Ένιγκ στο Δημόσιο Γυμναστήριο.

Αργότερα, υπηρέτησε ως βοηθός τους και μετά το 1868 ανέλαβε τη διεύθυνση του γυμναστηρίου.

Το 1875, αποχώρησε από τη θέση του και μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη, όπου εργάστηκε ως γυμναστής στα σχολεία της ελληνικής κοινότητας της πόλης. Επέστρεψε στην Αθήνα το 1878 και ανέλαβε ως διευθυντής το Κεντρικό Γυμναστήριο, το οποίο σήμερα είναι το Εθνικό Γυμναστήριο Αθηνών “Ιωάννης Φωκιανός”.

Το 1879 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το πρώτο συνέδριο εκπαιδευτικών συλλόγων, όπου συζητήθηκε η εισαγωγή της γυμναστικής στην εκπαίδευση. Το 1880, η γυμναστική έγινε υποχρεωτικό μάθημα στα δημόσια σχολεία, ενώ το 1882 ιδρύθηκε η πρώτη Κρατική Σχολή Γυμναστών.

Κατά τη δεκαετία του 1880, ο Φωκιανός διορίστηκε επόπτης των κρατικών γυμναστηρίων και το 1883 δημοσίευσε το “Εγχειρίδιον Γυμναστικής”, ένα από τα πρώτα βιβλία για τη γυμναστική στην Ελλάδα. Συνέβαλε επίσης στη διοργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων και ιδρύματων, όπως την τέταρτη Ζάππεια Ολυμπιάδα το 1889 και τον Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο.

Τραυματίστηκε θανάσιμα λίγο μετά τη λήξη των πρώτων Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων το 1896. Αυτή ήταν η Ιστορία για τον Ιωάννη Φωκιανό.

Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο